Handstiksel vs machinestiksel

Verschil

Een van de zaken waar ik absoluut niet aan torn is het handstiksel. Dat moet met de hand gedaan worden. Eigenlijk is er maar één reden om dat los te laten: Machinaal stikken is veel sneller, minder arbeidsintensief en dus goedkoper (in elk geval voor mij :)). Met de hand stikken is zeer arbeidsintensief, gaat veel langzamer en is dus relatief duur om toe te passen. Bovendien is het garen dat ik gebruik ook nog eens veel duurder dan het gebruikelijke machinegaren. En toch houd ik vast aan het echte handwerk. Er wordt mij vaak gevraagd waarom. Ik wil proberen dat toe te lichten. Op bijgaande afbeelding is goed het verschil tussen hand- en machinestiksel te zien.

Handstiksel of machinestiksel

Wanneer met de machine wordt genaaid wordt de bovendraad door het gaatje geduwd en de onderdraad wordt in de lus getrokken. Daarna wordt de onderdraad een stukje naar boven getrokken. Het resultaat is dat de boven- en onderdraad altijd aan dezelfde kant van het materiaal blijven.

Bij het handstiksel daarentegen is er geen boven- of onderdraad. Beide draden komen beurtelings aan de boven- en onderkant. Wat is het verschil tussen beide dan. De volgende tekening maakt dat duidelijk:

gebroken draadDuidelijk is te zien dat bij het handstiksel bij een gebroken draad er nog steeds hechting is door de andere draad. Die komt immers zowel aan de boven- als aan de onderkant. Bij het machinestiksel is ook duidelijk te zien dat bij een draadbreuk de hechting, en dus de stevigheid, verdwenen is. Met andere woorden, met handstikwerk is er vele malen meer betrouwbaarheid en stevigheid dan met machinestiksel.

Duurt langer

Natuurlijk, met de machine hoeft de klant minder lang op zijn/haar op maat gemaakte tas te wachten. Maar daar staat tegenover dat een met de hand gestikte tas simpelweg degelijker in elkaar zit en bovendien met veel liefde is gemaakt. Letterlijk elk steekje gaat door mijn hand en ik weet dus ook exact hoe de tas in elkaar zit!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *