Livorno – hoe wordt deze tas gemaakt

Leren tas Livorno

Een van de modellen die ik met veel plezier maak is de Livorno, een afgeleide van de Treviso. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met het feit dat dit model leren tas veel wordt besteld. Het is een behoorlijke grote tas met veel bergruimte. Bovendien biedt het model voldoende mogelijkheden om het naar eigen wens aan te passen. Dit stukje beschrijft het proces van de leren tas Livorno in wording.

Tas in wording

Om de Livorno te maken is een aantal stappen nodig. Allereerst zoek ik het patroon dat ik in het verleden heb gemaakt. Voor alle tassen maak ik eerstsnijden ritsgat een patroon van stevig karton. Niet alleen om op elk gewenst moment die tas te kunnen maken maar ook om eventuele ontwerpfouten in een vroeg stadium te kunnen ontdekken. Ik kan immers beter een stuk karton verknoeien dan een mooi stuk leer. De patroondelen leg ik op het te gebruiken leer, op de goede zijde, en neem het met zilverpen over op het leer. Ik gebruik een zilverpen omdat dit eenvoudig weer is te verwijderen met een gum. Je wilt tenslotte geen zilverstrepen op je tas.

Volgorde is essentieel

Omdat de leren tas Livorno wordt gemaakt van soepel leer ga ik het vervolgens langs de getekende lijnen uitknippen. Bij dikker leer snijd ik het. Een zeer nauwkeurig werk. Iets naast de lijn en het patroon klopt niet meer. Als dat gelukt is zet ik lijnen uit waar genaaid moet worden en bovendien geef ik de plek aan waar de rits voor het voorvak moet komen. De volgorde van handelingen is essentieel. Gat voor de rits uitsnijden, rits klaarmaken en aanbrengen, zak voor het ritsvak maken en het geheel plaatsen op de juiste plek. Vastzetten met lijm zodat het niet verschuift. Dan komt het oersaaie maar oh zo noodzakelijke deel: het prikken van de gaatjes waar de naalden doorheen gaatjes prikkenmoeten om te naaien. Ik werk met stompe naalden die niet door het leer heen kunnen steken dus voorprikken van de gaatjes is noodzakelijk.

Netjes

Ik vind het bovendien belangrijk dat dit netjes gebeurt: alle gaatjes op gelijke afstand en recht. Daarna wordt de rits en het vak vastgenaaid met rood, gewaxed garen. Dat gaat nooit meer los! Nu is het tijd om de overige gaten van het leren gedeelte van de tas voor te prikken. Een paar honderd gaatjes! Vervolgens is het naaien geblazen. Eerst de naden van de bodem. Deze worden met “onzichtbare naden” genaaid, dus aan de binnenzijde. De enige reden voor mij om dit te doen is omdat ik dat mooier vind (in dit geval). Vervolgens de zijnaden. Hierbij moet ik opletten dat het aantal gaatjes in de voor- en achterzijde gelijk is. Als dit niet zo is dan komen de zijden ongelijk uit en dat is geen fraai gezicht. Bovendien moet ik in de gaten houden dat bij deze tas het merklabel in de zijnaad is verwerkt.

Handvatten

Hoe vaak ik dat vergeten ben en de naad opnieuw heb moeten doen! Als dit tot een goed einde is gebracht is het tijd voor de handvatten. Deze zijn in principe lang genoeg om de tas over de schouder te kunnen dragen. Ik heb echter ook al een verzoek gehad om de handvatten korter te maken om de tas aan een fietsstuur te kunnen hangen en daarnaast een lange band te maken zodat de tas cross body kan worden gedragen. De handvatten van de leren tas Livorno worden op de buitenkant van de leren tas genaaid. Standaard zorg ik echter dat de bevestiging van de handvatten aan de binnenkant van de tas een versteviging krijgen. Dit om te voorkomen dat de zich lelijke plooien gaan vormen als de tas wordt opgepakt. Dan is het tijd om de voering te knippen en te naaien.

Voering

Dit is het enige onderdeel waarbij ik een naaimachine gebruik. De voering wordt verstevigd zodat hij mooi strak in de tas valt maar hij wordt nog niet in elkaar gezet. Daarvoor moet ik eerst het leren binnenvak maken. Dat betekent ook weer lijnen trekken, rits aanbrengen, vakken op het binnenvak maken en het geheel in elkaar zetten. Vervolgens wordt dit binnenvak in de voering genaaid, zodanig de de zijkanten van het vak vastzitten aan de zijnaden van de voering. Het geheel wordt dan, nadat is gecontroleerd of alles precies in de tas past, in de tas genaaid. Dit gebeurt door de bovenrand van de tas om te slaan en in de vouw de voering vast te naaien. Tenslotte is de sluiting van de tas aan de beurt. Die bestaat uit twee leren passtukken met een rits, zodanig dat de hele tas wordt afgesloten.

Tot slot: sleutelkoord

Nog even een sleutelkoord maken en bevestigen en de tas is klaar om gepoetst en gecontroleerd te worden, of eigenlijk andersom. In een paar zinnen het hele proces beschreven, maar het is een dag of drie werk! Maar als resultaat is er weer een mooie leren tas Livorno.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *